Total Tayangan Halaman

Usus Parasit Atau Worms Gejala, Punca dan Pemulihan Asli

Usus Parasit Atau Worms Gejala, Punca dan Pemulihan Asli

Parasit usus atau cacing yang mengerumuni manusia terdapat dalam semua bahagian dunia. Mereka adalah meluas berleluasa semasa musim hujan dan kebanyakannya biasa di kawasan tropika dan subtropika. Biasanya kanak-kanak sering mendapat dijangkiti oleh cacing usus daripada orang dewasa.

Beberapa gejala penting cacing -

1. Oleh kerana cacing bulat terdapat radang usus dan paru-paru, kehilangan berat badan, demam, ketakutan, cepat marah, rasa loya dan muntah-muntah.

2. Cirit-birit adalah gejala utama cacing. Beberapa tanda-tanda lain adalah lingkaran hitam di bawah mata, keinginan yang berterusan untuk makanan, anemia, sakit kepala, nafas busuk dan kegelisahan pada waktu malam dengan mimpi buruk.

3. Maka menjadi gatal-gatal sengit di kawasan sekitar rektum. Oleh kerana kehadiran cacing cangkuk orang itu boleh mengalami anemia dan gangguan pemakanan. Telur parasit ini dimasukkan ke dalam tubuh manusia melalui medium air dan makanan.

Antara sebab utamanya cacing -

1. Makan makanan yang tercemar yang mengakibatkan ke cacing gelang. Seperti thread ini cacing masukkan badan kita daripada makanan kotor dan jari.

2. Apabila mana-mana orang berjalan di atas bumi dijangkiti dengan kaki telanjang maka ada kemungkinan bahawa cacing buku itu boleh memasuki badan kita. Seperti cacing pita ini dihantar ke dalam badan kita melalui makanan yang tercemar oleh anjing-anjing dan juga melalui makanan daging kurang masak.

3. Kadang-kadang gaya hidup yang rosak juga boleh menyebabkan cacing usus.

Ia boleh dirawat dengan ubat semula jadi juga.

1. Lobak adalah sangat penting dalam rawatan cacing terutama thread cacing. Jika cawan kecil lobak parut diambil setiap pagi maka ia adalah sangat berkesan untuk rawatan cacing. Ia perlu diambil semua semata-mata tidak dengan gabungan mana-mana hidangan.

2. Bawang putih mempunyai banyak ciri-ciri perubatan. Ia telah digunakan sejak zaman purba oleh orang Rom, India, Yunani, Cina untuk membuang cacing usus. Walaupun pengamal perubatan moden menggunakannya untuk tujuan yang sama. Minyak bawang putih serta bawang putih segar kedua-dua berkesan. Orang yang boleh mengunyah bawang putih mentah mesti mengambil sekurang-kurangnya tiga ulas bawang putih sehari pada setiap pagi.

3. kelapa adalah juga sangat berkesan dalam rawatan cacing seperti lain-lain ubat semula jadi. Ia memberi manfaat dan serta berkesan. Dari zaman purba ia telah digunakan untuk membuang cacing. Anda boleh mengambil sudu meja segar kelapa tanah di sarapan pagi. Ia akan diikuti dengan 30-60 ml minyak kastor dicampur dengan 250-375 ml susu suam selepas tiga jam. Proses ini akan berulang sehingga penawar selesai.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar