Total Tayangan Halaman

Apakah Lemon Balm?

Apakah Lemon Balm?

Berasal dari tanah besar Eropah, lemon balm (Melissa officinalis), kini ditanam di seluruh dunia. Ia adalah mudah untuk menjaga herba saka yang merupakan sebahagian daripada keluarga pudina. Ia kadang-kadang dirujuk sebagai limau pudina. Ia tidak mempunyai berhubung dengan lemon buah-buahan sitrus atau mana-mana bahagian pokok limau. Ia selalunya tumbuh kira-kira 2 kaki tinggi dan mempunyai cahaya daun berbentuk jantung hijau. Pada musim panas ia mempunyai bunga daripada bunga kecil putih, tetapi ia adalah yang paling sering ditanam untuk wangi lemon dan daun rasa.

Daun limau balsem mempunyai lemon yang sangat menyenangkan, pudina rasa. Daun ini dikeringkan dan digunakan dalam pelbagai jenis teh herba dan rempah. Mereka juga boleh digunakan segar dan menambah rasa yang hebat untuk marinades untuk ayam dan ikan. Daun juga membuat hiasan yang sangat menarik dan boleh dimakan.

Anda juga akan melihat daun limau balsem yang digunakan dalam kosmetik semulajadi. Daun mempunyai harta bakteria anti-virus dan anti yang kuat. Ia mengandungi bahan-bahan yang dipanggil tannin, yang dianggap membantu dalam banyak manfaat antiviral. Oleh kerana ciri-ciri perubatan ia biasanya dicampurkan ke dalam losyen untuk merawat luka-luka kulit terbentuk akibat jangkitan seperti herpes simplex. Dalam kajian ke atas 116 orang dengan virus herpes simplex, mereka yang menggunakan lemon balm krim pada kudis bibir mereka mengalami peningkatan yang ketara dalam kemerahan dan bengkak selepas hanya 2 hari penggunaan. Oleh kerana ia adalah sangat menenangkan, ia juga membantu mengurangkan radang kulit yang disebabkan oleh gigitan serangga, racun ivy dan oak, dan digunakan untuk menyembuhkan luka sejuk.

Adalah dipercayai bahawa suku kaum Arab pertama mula menggunakan lemon balsem untuk ciri-ciri perubatan seawal zaman pertengahan. Mereka mendapati ia sangat berguna untuk merawat tekanan, kebimbangan dan kemurungan. Beberapa kajian moden telah mendapati bahawa ia adalah berguna untuk menggalakkan tidur yang berkualiti. Kajian-kajian ini menunjukkan bahawa ia adalah terutamanya berkesan apabila ia digabungkan dengan lain-lain alat bantu tidur semula jadi seperti akar valerian, hop, L-theanine, melatonin, bunga ghairah dan magnesium. Dalam satu kajian orang dengan insomnia, mereka yang mengambil gabungan akar valerian dan lemon balm dilaporkan tidur jauh lebih baik daripada mereka yang mengambil plasebo.

Penemuan yang sama telah ditemui dalam kajian menggunakan lemon balsem untuk kebimbangan. Dalam satu lagi double-blind, kajian plasebo terkawal, 18 sukarelawan mengambil dua dos tunggal berasingan ekstrak yang standard atau plasebo selama 7 hari. Limau kumpulan belajar balsem dilaporkan kurang tekanan, kebimbangan, dan rasa keseluruhan lebih baik kesejahteraan. Kumpulan plasebo masih dibebani dengan kebimbangan. Sama seperti menggunakannya untuk masalah tidur ia seolah-olah menjadi yang paling berkesan apabila digabungkan dengan herba santai yang lain seperti bunga keghairahan dan valerian.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar